martes, 7 de junio de 2016

Tema 5: BIOS

La BIOS (Basic Input Output System) inicia i proba el hardware del sistema i carrega un gestor d'arrancada, un sistema operatiu, desde un dispositiu d'emmagatzematge de dades, i proveeix una capa d'abstracció per al hardware, que consisteix en una via per a que els programes d'aplicacions i els sistemes operatius interactuin amb el teclat, el monitor, i altres dispositius d'entrada/sortida.


Les BIOS pot tenir una opció anomenada "Load Fail-Safe Defaults" que carrega una serie de valors segurs per a la BIOS amb poca o nul·la optimització, generalment utils per a tornar a una posició de partida segura i resoldre problemes observats al arrencar.

Al encendre un ordinador comença la comprovació POST que és un procés de verificació i inicialització dels components d'entrada i sortidaen un sistema computacional que s'encarrega de configurar i diagnosticar l'estat del hardware.

Per accedir a la BIOS tens que premer la tecla Del (Suprimir) del teclat si te contrasenya per a "borrar" la password d'una BIOS només em de treure la pila o pitjar un "jumper" per a borrar les dades guardades de la BIOS, guardades a la pila.

Les principals marques BIOS són:

  • Award
  • AMI (American Megatrends Inc.)
  • Phoenix
Hi han plaques base que suportan UEFI, la UEFI és una interfície de firmware estàndar per a ordinadors i va ser disenyat per a reemplaçar la BIOS.

Dins la BIOS podem mirar quanta memoria RAM tenim...


També podem triar l'ordre d'arrencada de les unitats del sistema...
 Aquest es l'ordre predeterminat, en aquesta imatge lo primer en iniciarse es el disc dur
 En aquesta imatge la primera cosa en iniciarse es el lector de CD


Podem configurar l'ordinador per a que s'encegui cada dia a l'hora que tu vulguis...


Mirar la temperatura del processador...


Aqui us deixo un simulador de BIOS:




No hay comentarios:

Publicar un comentario